Diğer video izleme seçenekleri
Eşeyli Üreme
Aynı türe ait farklı cinsiyetteki iki canlının beraberce kendilerine benzeyen yavrular meydana getirmesine eşeyli üreme denir.
✔ Temelinde mayoz ve döllenme vardır.
✔ Genetik çeşitliliğe neden olur.
✔ Genellikle gelişmiş canlılarda görülür.
✔ Oluşan bireyler değişen çevre şartlarına daha dayanıklıdır.
Hermafroditlik
✔ Bir canlı hem dişi hem de erkek üreme organlarının bir arada bulunmasıdır.
✔ Bu canlılar dişi üreme organları ile yumurta, erkek üreme organları ile de sperm üretirler.
✔ Bazı hermafrodit canlılar kendi sperm ve yumurtalarını dölleyerek yavru oluşturabilirler. Yani kendi kendini dölleyebilirler.
Örn: Planarya ve bazı bitkiler
✔ Bazı hermafrodit canlılarda ise üreme hücreleri farklı zamanlarda oluştuğu için kendi kendini dölleyemez. Ayrıca bu durum genetik çeşitliliğin artmasını sağlar.
Örn: Halkalı solucan ve bazı bitkiler
Bitkilerde Üreme
✔ Tohumsuz bitkilerde metagenez ile üreme yapılır.
✔ Tohumlu bitkilerde ise üreme organları mayoz bölünme ile üreme hücrelerini (sperm ve yumurta) üreterek eşeyi üremenin gerçekleştirilmesini sağlar.
✔ Açık tohumlu bitkilerde üreme yapısı kozalaktır. Kozalaklarda dişi ve erkek üreme organı bir arada bulunmaz. (Dişi kozalak ve erkek kozalak farklıdır.) Hermafroditik yoktur.
✔ Kapalı tohumlu bitkilerde üreme organı çiçektir. Bazı bitkiler aynı çiçek içinde hem dişi hem de erkek üreme organına sahip olduğundan hermafrodittir. Bazıları ise ayrı eşeylidir.
✔ Çiçekte sadece dişi organ varsa dişi çiçek, erkek organ varsa erkek çiçek adını alır.
✔ Hermafrodit olanlarından bazıları kendi kendini dölleme yapabilir. Bazıları ise farklı çiçeklerden gelen poleni kabul ederek yabancı tozlaşma yapar. Bu durum, genetik çeşitliliğin artırılmasını sağlar.
Eşeyli Üreme
Sıradaki konu: Kalıtım - 1
Önceki konu: Eşeysiz Üreme